Atatürk Köşesi

 Trakya Üniversitesi (TÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kaya,erkekleyleklerin "yuvaları onarmak için" dişilerinden önce ülkeye gelmeye başladıklarını söyledi.

Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havaların ısınmasıyla birlikte baharın müjdecisi leyleklerin sürüler halinde Türkiye'ye göç ettiğini ifade etti.

Kaya, "Her yıl havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte yuvaya önceerkekleylek gelir.Hızlıbir şekilde geçen yıl bırakıp gittiği yuvayı tamir etmeye başlar. Yaklaşık bir hafta sonra ise dişi leylek yuvaya gelir.Erkekleylek dişisini kanatlarını hızla çırparak ve gagasını tıkırdatarak karşılar" dedi.

Leyleklerin ürkütülmemesi ve tedirgin edicihareketlerdenuzak durulması gerektiğini ifade eden Kaya, mart ayında gelmeye başlayan leyleklerinağustosayının sonlarına doğru sıcak ülkelere göç etmeye başlayacaklarını bildirdi.

Kaya, şöyle devam etti:

"LeyleklerAkdenizikliminin hüküm sürdüğü ülkelerdeki, açık sulak alanlarda, ağaçlı savanlarda, stepler, pirinç tarlalarında, sulanmış topraklarda, nemli ovalarda, göllerin sığ kısımlarında, yavaş akan nehir kenarlarında, çoğunlukladenizseviyesindeki yerlerde yaşamayı severler. Leylekler yuva yapmak için uzun ağaçların güneş alan kısımlarını, camilerin baca ve çatılarını, yıkık duvarların ve elektrik direklerinin üzerlerini ya da insanların yuva yapmaları için hazırladıklarıplatformlargibi yerleri tercih ederler.

Leylek yaşadığı ortamın niteliğini gösterdiği için gösterge tür olarak kabul edilmekte. Leyleklerin daha önce geldiği alana gelmemesi o alanındoğalyapısının bozulduğunu göstermektedir. Göç eden leylek biyolojisi gereği hayatta kaldığı takdirde, genellikle yuvasına her yıl uğrar ve yuvasını değiştirmez. Leylek üzerine yapılacak çalışmalar tüm ekosistemin korunmasına katkısağlamaktadır. Ayrıca leyleklerkolaycagözlemlenebilen ve insanlar tarafından sevilen bir kuş olduğu içindoğakoruma çalışmalarında etkin rol oynamaktadır. Leylekler, özellikle tarımsal alandaki yoğunluklardan, dolayısı ile habitat değişimlerinden çok fazla etkilenmektedir. Artan nüfus nedeniyle doğru orantılı olarak da leyleklerin sayıları azalmaya devam etmektedir."

-Köylüler leylekleri dört gözle bekliyor-

Kızılcıkdere köyü sakinlerinden Fahrinüsa Hal (82), sokaklarında elektrik direği üzerinde yuvası bulunan leyleklerin 15 yıldır her yaz geldiğini ifade etti. Hal, leyleklerin gelmesiyle birlikte havaların da ısınmaya başlayacağını düşündüklerini söyledi.

Halk, "İlk baharın gelmesiyle beraber heyecanla, dört gözle leyleklerimizi bekliyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA